A helyi Értéktár Bizottság 2021. november hónapban megtartotta soros ülését. Beszámoló hangzott el az éves bizottsági munkáról.

Kiemelve az „Értékeink őrzése generációkon át” című pályázathoz kapcsolódó kiállításokról, melyet az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatott.

2021. szeptember 17-én a Művelődési Ház galériáján a vendégeinknek egy szakmai kiállítást készítettünk a helyi értékeink nyilvántartásáról, az értéktár Bizottság megalakulásáról, munkájáról, a békéscsabai Megyenapokon a bemutatkozásainkról.

2021. szeptember 18-án a XX. Fogathajtó Verseny és Gazdanap kiegészítő rendezvényeként a helyi értékeinket mutattuk be fényképeken nagy érdeklődés mellett.

A Bizottság megerősített korábbi döntését a Fúvószenekar és a Mazsorett Csoport, valamint a Nefelejcs ének- és citerazenekar helyi értékeink közé választásáról. Ők a zeneoktatás, a zenekari muzsika és a tánchagyományok folytatói, illetve a csorvási dalkultúra, a közös éneklés és a citerazene népszerűsítői. Hosszú évek óta végzett kitartó, eredményes munkájuk elismeréseként javasoljuk, hogy értékeink közé kerüljenek.

A Hudák Kéziszövő és Varró Műhely is beszámolt a munkájukról, kiemelten arról, hogy a járványügyi szabályok betartásával a munkájuk mellett kézműves bemutatókat tartottak és tartanak, gyermek és felnőtt látogatócsoportokat fogadtak. A Hungarikum Bizottság tagjai kínai vendégekkel két alkalommal jártak náluk, de portugál vendégeik is voltak, valamint televíziós felvételek is készültek különféle magazinműsorok számára. A felújított Szőttes Kúria a pályázati kiírás előírásainak megfelelően működik.

A Bizottság a beszámolókat elfogadta. Az új helyi értékeinkről szóló javaslatokat a Megyei Értéktár Bizottsághoz továbbította elbírálásra.

Dohányos András,

Helyi Értéktár Bizottság elnöke

Vissza felülre