Tisztelt Lakosság!

A városban ismét megjelentek a csalók, akik az emberek, főként az idősebb korosztály megkárosításra szakosodtak. A készpénzre, bankkártyára specializálódott csalók és alkalmi tolvajok, valósnak tűnő árubemutatókkal, vagy akár kedvezményesnek tűnő koronavírus tesztekkel célozzák meg - főként - az idősebb korosztályt, akik sajnos még mindig gyakran esnek áldozatául a tisztességtelen embereknek.

A rendőrség szakemberei összefoglalták tanácsaikat a lépten-nyomon előforduló kétséges helyzetekre, amikor a szépkorúaknak tanácsos odafigyelni minden gyanús körülményre.

1. A járványhelyzetre tekintettel sem küldenek egészségügyi szolgáltatók vagy hivatalok magánházakhoz tesztelést végző alkalmazottakat, amelyért helyben készpénzzel kellene fizetni.
2. Soha ne hagyja nyitva a ház kapuját, bejárati ajtaját, még akkor sem, ha az udvarban vagy a kertben tartózkodik, a kapu, bejárati ajtó mindig legyen kulcsra zárva.
3. Amennyiben ismeretlen személyek szolgáltató, vagy valamely hivatal munkatársaként bemutatkozva szeretnének bejutni Önhöz, úgy minden esetben kérje el tőlük a fényképes igazolványukat. Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát, mert előfordulhat, hogy a csalók ezzel a módszerrel akarnak bejutni az ingatlanába.
4. Bármennyire erőszakosan vagy megnyerően próbálnak bekerülni az ingatlanba, ragaszkodjon hozzá, hogy maradjanak a kapun kívül.
5. Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne legyen egyedül, hívjon át szomszédot, ismerőst, közeli hozzátartozót, vagy kérjen másik időpontot a házaló kereskedőtől, szolgáltatótól. Ne hagyja egyedül, vagy felügyelet nélkül otthonában az ismeretleneket még rövid időre sem. Egyedül ne tárgyaljon pénzügyekről és ne vegye elő megtakarított pénzét idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik, hogy hol tartja, és valamilyen trükkel eltulajdoníthatják
6. Sem a szolgáltatók, sem a hivatalok munkatársai nem kézbesítenek túlfizetésből adódó készpénzt, ilyen esetekben a többlet a következő esedékes számlákon kerül jóváírásra, illetve postai úton, vagy átutaláson kerül kifizetésre a különbözet.
7. A hivatalok alkalmazottjai sosem kérnek, és nem vesznek át készpénzt, vagy értéktárgyat az ügyfelektől megőrzésre. Megőrző, értékmentő szolgáltatást nem végeznek.
8. Amennyiben a házalók valamilyen szolgáltatást (pl.felújítást, javítást) kínálnak Önnek, és szándékában áll azt igénybe venni, a szolgáltatás megrendelésekor ne adjon előleget. A szolgáltatás díját annak elvégzése után fizesse meg.
Ha mégis megkárosítják, haladéktalanul tegyenek bejelentést a rendőrségen személyesen, vagy a 112-es ingyenes segélyhívó számon!
Csorvás Város Önkormányzata a járvány második hulláma idején is biztosítja a 65 év felettiek részére az élelmiszer bevásárlás, gyógyszer-beszerzés és postai csekkbefizetés lehetőségét, amelyről részletes írásbeli tájékoztatót juttat el a Csorvási Szolgáltató Nonprofit Kft. munkatársain keresztül minden érintett háztartás részére. Személyesen csak akkor fogják megkeresni a lakosokat, ha igénylik ezen szolgáltatások igénybevételét.
Kérem, tegyenek különbséget a házaló szolgáltatók és az Önkormányzat megbízott személyei között. Fontos, hogy figyeljenek oda a gyanús körülményekre, és figyeljenek egymásra is.

Tisztelettel:
Baráth Lajos
polgármester

 

Vissza felülre