Tisztelt Lakosság! figyelem

Tájékoztatom Önöket, hogy a tegnapi napon, azaz november 10-én az Országgyűlés a Kormány által korábban elrendelt veszélyhelyzetet további 90 nappal meghosszabbította.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló  484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján, 2020. november 11. napjától (szerdától) kezdődően, az  eddig meghozott intézkedések fenntartása mellett, újabb védelmi intézkedések kerültek bevezetésre, amelyeket 2020. december 11-ig kell alkalmazni.:

- A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10.000 főnél nagyobb település egyes közterületein a  maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármesterek feladata.  Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

- Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe. A kivételeket képező eseteket leszámítva este 8 óra és reggel 5 óra között tilos a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás.

      Kivételek:

  1. egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal,
  2. munkavégzés céljából, amelyet azonban okirattal szükséges igazolni.
  3. a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, valamint a  munkavégzés helyéről a  lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából (okirattal szükséges igazolni.)
  4. Kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a  lakóhely, a  tartózkodási hely vagy a  szálláshely elhagyása, illetve a  közterületen tartózkodás azzal, hogy a  kutyasétáltatás során a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el.

- Vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni. Vendéglátó üzletben való tartózkodás – az  elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében – az  ehhez szükséges időtartamig megengedett.

Ezt a rendelkezést nem kell alkalmazni

a) a munkahelyi étteremre, illetve büfére,

b) a szálláshelyen található étteremre, illetve bárra, ha ott kizárólag a szálláshely vendégét szolgálják ki,

c) a köznevelési intézmény, valamint a  szakképző intézmény menzájára, valamint büféjére, ha ott kizárólag a  nevelési, oktatási intézmény dolgozóját, illetve a nevelési, oktatási intézmény tanulóját szolgálják ki,

d) az egészségügyi intézményben található étteremre, illetve büfére.

- Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

- Minden gyülekezés tilos.

-Az üzletek, lottózók és a nemzeti dohányboltok – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

- A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

- Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a  kulturális eseményeket, valamint a  karácsonyi vásárokat.

- A  vallási közösségek szertartásai a  vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg.

- A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a  fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.

- A bölcsődék, az  óvodák és az  általános iskolák a  8. osztályig a  megszokott rend szerint nyitva tartanak, a  speciális intézményi védelmi intézkedéseket az  igazgató határozza meg.

- Az iskolák a  középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek. Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

- Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.

- Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg. A házasságkötésnél kizárólag:

  • a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvvezető,
  • a házasulók,
  • a házasulók tanúi,
  • a házasulók szülei, nagyszülei,
  • a házasulók testvérei és
  • a házasulók gyermekei lehetnek jelen.

- Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.

Tisztelettel kérem Önöket, hogy egymás egészségének megóvása érdekében maradéktalanul tartsák be a hatályban lévő korlátozó rendelkezéseket.  

Tisztelettel:

Baráth Lajos polgármester

Vissza felülre