Tisztelt Lakosság!  figyelem2

Tájékoztatom Önöket, hogy a Kormány a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel, a koronavírus okozta világjárvány következményeinek elhárítása érdekében Magyarország egész területére ismételten veszélyhelyzetet hirdetett ki, amely alapján 2020. november 5. napjától különleges jogrend lép életbe.

A mai naptól, azaz 2020. november 4. napjától kezdődően a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében további korlátozó intézkedéseket vezetett be a Kormány, amelyek betartását a rendőrség szigorúan fogja ellenőrizni. Egymás egészségének megóvása érdekében kérem Önöket, hogy minden járványügyi óvintézkedést maradéktalanul tartsanak be.

 A járványügyi készültségi időszak szabályai – így például a maszkviselés – szabályai mellett, az alábbi új korlátozások léptek hatályba:

 

1. Kijárási korlátozás: Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

Ez alól kivételt jelent:

a) munkavégzés céljából,

b) a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,

c) a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából

vagy

d) egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal éjfél és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás.

2. A rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések

Tilos az olyan rendezvény helyszínén tartózkodni, amely rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújt és amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

3. A kulturális rendezvényekre és helyszínekre, a mozielőadásokra, valamint a sportrendezvényekre vonatozó védelmi intézkedések

Az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott esemény, függetlenül annak nyilvánosságától – különösen színház, tánc-, zeneművészet –,a mozielőadás, valamint a nem nemzetközi sportrendezvény megtartására az alábbi szabályok vonatkoznak:

A kulturális vagy sportrendezvény nézőterén a nézők – a páholyok kivételével –

a) csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni és

b) a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, azzal, hogy az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

A kulturális vagy sportrendezvény során a nézők – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – 1,5 méteres távolságot kötelesek egymástól megtartani, különösen

a) a páholyokban,

b) a kulturális vagy sportrendezvény szünetében,

c) a kulturális vagy sportrendezvény létesítményének területén, illetve

d) a kulturális vagy sportrendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben.

4. Az alábbi intézmények:

a) muzeális intézmény,

b) nyilvános könyvtári ellátást biztosító intézmény,

c) kép- és hangarchívum,

d) közművelődési intézmény,

e) közösségi színtér, valamint

f) integrált kulturális intézmény látogathatók, azzal, hogy a látogatók kötelesek egymástól 1,5 méter távolságot tartani.

A kialakult vírushelyzetre tekintettel, a Csorvási Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje 2020. november 9. napjától (hétfőtől) kezdődően megváltozik. A Hivatal épületébe az ügyfelek csak rendkívül indokolt esetben mehetnek be, és akkor is csak előre egyeztetett időpont alapján. Kizárólag az előzetes időpontfoglalás szigorú betartásával tudjuk megakadályozni az ügyfelek együttes jelenlétét az irodákban és folyosókon. Ezért kérem Önöket, hogy minden esetben telefonon vagy emailben előre egyeztessenek időpontot az ügyintézővel, ha olyan halaszthatatlan ügyet kell intézniük, amelyet elektronikusan vagy telefonon nem tudnak megoldani.

Csorvás város közigazgatási területén működő egészségügyi alapellátást biztosító háziorvosok tájékoztatása szerint Csorváson jelenleg 2 koronavírussal fertőzött személy van, akik otthonukban, hatósági házi karanténban gyógyulnak.

A teljesség kedvéért tájékoztatom Önöket, hogy tudomásom van 2 további személyről is, akik koronavírus-gyanús tünetek miatt kérték a PCR teszt elvégzését, és jelenleg várják az eredményt, így róluk még nem jelenthető ki a fertőzöttség ténye. Mihamarabbi teljes felépülést kívánunk az érintetteknek.

Tisztelettel arra kérem a Lakosságot, hogy fegyelmezetten tartsák be a rendelkezéseket. A fokozott óvatosság mind a saját magunk, mind a közösség érdekében szükséges, ezért felhívom a figyelmet az alapvető higiéniás szabályok betartására (különösen a boltokban és vendéglátó egységekben), a helyes maszkviselésre, valamint a legalább 1,5 méteres védőtávolság betartására a vonatkozó jogszabályok alapján.

Továbbra is vigyázzunk egymásra és magunkra!

Tisztelettel:

Baráth Lajos, polgármester

Vissza felülre