A járványügyi hatóság tájékoztatása szerint Csorváson továbbra sincs bizonyítottan koronavírussal fertőzött személy. A 14 napofelkialtojels hatósági házi karanténnal érintettek száma településünkön a mai napon 1 fő. Ismételten és nyomatékosan hangsúlyozom, hogy EZ NEM AZT JELENTI, HOGY A KARANTÉNBAN LÉVŐ SZEMÉLY BIZONYÍTOTTAN BETEG! -, de az érintettek és mindannyiunk biztonsága érdekében szükséges ez az intézkedés. A hatósági házi karanténban lévő személy 14 napig MEGFIGYELÉS ALATT ÁLL.

Azok, akiknek a hatóság nem rendelt el házi karantént, de saját maguk vállalták, hogy 14 napra önkéntesen házi karanténban maradnak, komolyan vették a társadalmi felelősségvállalás jelentőségét. Köszönet illeti őket.

A tegnap éjjel megjelent [168/2020.(IV.30)] Kormányrendelet értelmében Magyarországon - Budapest főváros és Pest megye kivételével – a  kijárási korlátozás 2020. május 4-től (hétfőtől) megszűnik. 

A járvány elleni védekezés továbbra is rendkívül fontos feladat, ezért a Kormányrendeletben foglaltak szerint, a kijárási korlátozás megszűnése után is be kell tartani az alábbi védelmi intézkedéseket:

Általános védelmi intézkedések 

- Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a  másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.  A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

- Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a  szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

A 65. életévét betöltött személyek védelmében betartandó intézkedések

- Saját és családja érdekében a  65. életévét betöltött személy az  élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja, tehát csak ebben az idősávban. 

- Az  élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag  65. életévét betöltött személy tartózkodhat.

Az üzletekre, éttermekre, fürdőkre és egyéb intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések 

-  Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható. 

- A  vendéglátó üzlet – így különösen az  étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a  presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. 

- A  vendéglátó üzleten belül – az  ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az  elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása. 

- A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható. 

- A szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható. 

- A  szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a  szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható. 

A  védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a  látogatható hely üzemeltetője köteles gondoskodni. 

- A vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni. 

- A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének a rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterülethasználati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

A rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések 

- A  rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a  polgári házasságkötés és temetés tartható. 

- A  vallási közösség szertartása, továbbá – a  házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

Virágüzletekre vonatkozó rendelkezés

A Kormány [160/2020. (IV. 29.)] Korm. rendelete alapján, az  anyák napjára tekintettel 2020. május 1-jén, 2-án és 3-án a virágüzletek  (elsősorban dísznövényt árusító üzlet) korlátozás nélkül nyitva tarthathatnak. A virágüzletben a teljes nyitvatartási idő alatt megengedett a tartózkodás és a vásárlás. 

A Kormány a [167/2020.(IV.30)] Korm.rendeletében ismét felhatalmazást adott a települési polgármestereknek arra, hogy saját helyi viszonyaikat figyelembe véve szigorításokat vezethessenek be az előttünk álló május 1-jei hosszú hétvégére, amennyiben ennek szükségét látják. Tájékoztatom Önöket, hogy továbbra sem tartom szükségesnek Csorváson a szigorítást, köszönhetően az itt élők fegyelmezett magatartásának. Természetesen amennyiben bármilyen ok folytán erre mégis szükség lenne, úgy azonnal értesíteni fogom erről Önöket.

Köszönöm, hogy a csorvási lakosság az elmúlt hetekben csak a legszükségesebb időt töltötte otthonán kívül, dicséretesen fegyelmezetten viselte a vészhelyzeti rendelkezéseket.

Mindannyian reméljük, hamarosan eljön az ideje annak is, hogy a még hatályban lévő korlátozások is megszűnjenek, de ehhez további felelősségteljes magatartásra van szükség. A járvány elleni védekezés enyhébb szakaszba lépett, de járvány terjedésének a megelőzése továbbra is rajtunk múlik ezért kérem,  hogy továbbra is tartsák be az óvintézkedéseket. 

Tisztelettel: Baráth Lajos, polgármester

Vissza felülre