Ügyfelei kényelmét szem előtt tartva, a Magyar Államkincstár folyamatosan fejleszti az állampapír forgalmazáshoz kapcsolódó szolgáltatásainak színvonalát. 2013. március elején a Magyar Államkincstárnál elhelyezett lakosság tulajdonában lévő forint alapú állampapírok állománya meghaladta a 400 milliárd forintot.

2013. február 1-jétől a Magyar Államkincstár – a szolgáltatás aktiválását követően – SMS üzenet küldésével értesíti az értékpapír-számlával rendelkező ügyfeleit a kamatfizetésről, az értékpapír lejáratról, valamint az egyes, ügyfél által kezdeményezett tranzakciók végrehajtásáról (befektetés, jóváírás). Fontos kiemelni, hogy a szolgáltatás díjmentes. Az SMS küldés beállítását személyesen a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban kezdeményezhetik a számla-tulajdonosok, másrészt – azok, akik már rendelkeznek TeleKincstár, illetve WebKincstár szerződéssel – a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, vagy akár online is intézhetik az új szolgáltatás beállítását.
A kincstári internet alapú értékpapír kereskedési rendszer – a WebKincstár – megújítása révén – március 8-ától – a Magyar Államkincstár új, ügyfélbarát felületekkel szolgálja ki a kincstári befektetőket.
A „Portfolió áttekintő felületen” az ügyfelek közvetlenül kezdeményezhetik a tranzakciók végrehajtását, ugyanakkor a megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében – napi árfolyamon – az oldal a saját portfolió értékelését is tartalmazza.
Az „Állampapír műveletek” új információs felületen a Magyar Államkincstár ügyfelei könnyen és gyorsan áttekinthetik a Kincstár által forgalmazott állampapírok körét, ezeket több szempont szerint lekérdezhetik, valamint lehetőségük van a kiválasztott állampapírból közvetlenül vásárlási és/vagy jegyzési tranzakciók kezdeményezésére is.
Az átláthatóságot, valamint a befektetési műveletek végrehajtását egyszerűbbé tevő új felületek – az eddigi változtatásokhoz hasonlóan – hozzájárulnak majd a Magyar Államkincstár ügyfeleinek kényelméhez. A WebKincstár szolgáltatások színvonalának javítását célul kitűző megújulási folyamat várhatóan április végén fejeződik be.

Határok nélkül
Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által kibocsátott, három éves futamidejű, változó kamatozású Prémium Euró Magyar Államkötvény (P€MÁK) már 2012. november 23-ától elérhető a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban is. A P€MÁK forgalmazásának bővítésében jelentős lépés, hogy 2012. december 15-től a Magyarországgal határos országok természetes személyei is megvásárolhatják ezen állampapírokat, illetve magyar nyelven köthetnek szerződést.
A devizakülföldi magánszemélyek, jogi és nem jogi személyiségű gazdasági társaságok teljes köre 2013. február 15-étől is élhet a P€MÁK befektetési lehetőséggel, földrajzi korlátozás nélkül.
A WebKincstár teljes megújítása révén – február 15-étől – kezdődően áttekinthetőbbé váltak a befektetési folyamatok, amely keretén belül a devizakülföldi befektetők is használhatják a WebKincstár szolgáltatásait, amely angol nyelven is segíti a P€MÁK állampapírral kapcsolatos tranzakciók lebonyolítását.
Az értékpapír-számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a Magyar Államkincstár a készpénzfelvételért sem számít fel díjat. A szerződéskötést követően az ügyfelek már személyesen, illetve a WebKincstár és TeleKincstár szolgáltatást igénybe véve - interneten és telefonon keresztül - intézhetik az állampapírokkal kapcsolatos ügyeiket.
Az új ügyfeleknek a szerződéskötéskor meg kell jelenni az Állampénztári Irodák valamelyikében, amelyek elérhetőségeiről, illetve az általános tudnivalókról a Magyar Államkincstár honlapja (www.allamkincstar.gov.hu) nyújt felvilágosítást.

Vissza felülre