Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Országos Tisztifőorvos II. fokozatú hőségriasztást rendelt el 2008. augusztus 13-15-ig.

 Az alábbiakban közzétesszük a főbb tanácsokat, melyek betartásával könnyebben átvészelhető ez az időszak:

Kerüljük a meleget Fontos megjegyzések
Hűtse lakását! Fontos a szobahőmérséklet mérése!
Napközben  tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli. Nem javasolt a túlzott légkondicionálás.
A ventillátort csak rövid ideig szabad használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos a fokozott folyadékpótlás!
Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, töltsön el legalább 2-3 órát légkondícionált helyen! Biztosítva van-e a hűtött helyek elérhetősége? Csak  ennek megléte esetén ajánlható!
Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban!  
A következő nyárra gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását („hideg” festék, párologató, zöld növények).  
Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást!  
Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben! Időseknél növelheti az elesés veszélyét.
Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben!  
Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget!  
Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne fogyasszon alkohol- és magas cukortartalmú italokat! Fontos a sópótlásra való figyelmeztetés, a vízmérgezés veszélye! A koffein vízhajtó hatására is fel kell hívni a figyelmet!
Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt! A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására!
Ellenőrizze testhőmérsékletét! Fontos tudatosítani, hogy ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre, 39 fok felett hőguta, 40 fok felett életveszélyes állapot alakul ki!
Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten! Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra.
Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal keresse fel orvosát!  
Tájékozódjon az igénybe vehető segítségekről! Hétköznapokon 08-16 óráig mindenki a saját háziorvosát keresheti, elérhetőségeik:
Dr. Kerekes László - 0620/972-91-50
Dr. Szénási Levente - 0630/635-64-86
Dr. Duliskovich Ilona - 66/258-017

gyermekorvos:
Dr. Zabos Ágnes - 0666/258-095

Hétköznapokon 16-08 óráig és hétvégéken, illetve ha a saját háziorvost nem sikerül elérni az orvosi ügyelet hívható: 0668/411-166

Nyilvánvalóan súlyos, életveszélyes esetben a mentőszolgálat telefonszáma: 104

Vissza felülre