infoblokk erfa also

Kedvezményezett neve: Csorvás Város Önkormányzata

Konzorciumi partner: Békéscsabai Városfejlesztési Nft.

Pályázati felhívás neve, kódszáma: „Fenntartható humán infrastruktúra” TOP_PLUSZ-3.4.1-23

A projekt címe: Csorvás, István király utcai óvoda bővítése

Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-3.4.1-23-BC1-2023-00001

A szerződött támogatás összege: 100 millió Ft

A támogatás intenzitása (%-ban): 100,00 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.06.30.

 

A projekt részletes szakmai tartalma:

A projekt keretében Csorváson, az István király utca 30. szám alatti meglévő óvoda épület bővítése tervezett, melynek keretében egy minimum 20 fő befogadására alkalmas új csoportszoba kerül kialakításra a kapcsolódó kisegítő és kiegészítő helyiségekkel, (raktárak, akadálymentes mosdók, multifunkciós terem).

A projekt tárgyát képezi továbbá ezen helyiségek feladatellátásához, az óvodai neveléshez, gondozáshoz kapcsolódó szükséges eszközök (pl.: fejlesztő eszközök, egyéb jogszabályi kötelezettség miatti eszközök) beszerzése. (lsd. beszerzendő eszközök listája táblázat)

Az építendő új épületrész folyosóval kapcsolódik a már meglévő épülethez.

A kialakításra kerülő új épületrésznek köszönhetően óvodánk férőhelyeinek száma növekszik, ezáltal több gyermek befogadására lesz lehetőségünk.

A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy szolgáltatásunk színvonala emelkedjen, ugyanis az új épületrész komfortosabb, tágasabb, újabb, modernebb eszközökkel lesz felszerelve, melyek hozzájárulnak a színvonalasabb neveléshez is.

A hozzánk hasonló települések aktuálisan talán legégetőbb kihívása a negatív demográfiai folyamatok lokális megállítása, a népességcsökkenés visszafordítása. A gazdasági környezet fejlesztése mellett talán ugyanilyen fontos a település élhetőségének infrastrukturális feltételeinek javítása, beletartozik ebbe az óvodafejlesztés is, hogy az itt élők szeressék lakóhelyüket, kötődjenek Csorváshoz és gyermekeik is kötődjenek a településhez.

Törekvéseink teljesüléséhez szorosan kapcsolódhat óvodánk bővítése, mely magában foglalja annak épületenergetikai megfelelőségét, teljes körű akadálymentesítését is. A munkaerőpiaci állapotot és az itt élők szociális körülményeit hátrányosan befolyásolja a gyermekek elhelyezésével kapcsolatos probléma. A helyi közösség kockázati elemekkel érintett, legkiszolgáltatottabb szereplői az egyedülálló idős, beteg, nyugdíjas emberek, a szegregátumban élő nagycsaládok, a gyermeküket egyedül nevelő szülők. Noha a település rendelkezik meglévő és működő egészségügyi, valamint szociális ellátórendszerrel, a jelenlegi szolgáltatások elérhetőségén és minőségén azonban szükségszerű javítani. A kedvezőtlen folyamatokon való változtatás egyik központi eleme az óvodafejlesztés feltételeinek megteremtése és javítása, mely alapvető érdeke a településünknek. A helyi problémák megfogalmazását követően fontosnak tartjuk - a társadalmi felzárkózást szem előtt tartva - a humán közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítását, a szolgáltatás színvonalának növelését, ehhez kapcsolódóan a helyi esélyegyenlőségi programunkban feltárt problémák komplex megoldását. Jelen fejlesztés kiemelt céljai: az óvodafejlesztés terén jelentkező hiányosságok kezelésének tárgyi megvalósítása, a helyi közösségünk társadalom-szervező szerepének megerősítése, továbbá a település lakosság-megtartó képességének javítása az István király utcai óvoda fejlesztésének segítségével.

Az óvodánk fejlesztésének elsődleges célcsoportja az óvodás korú gyermekek és azok hozzátartozói, az óvoda munkatársai, és a közszolgáltatásokat nyújtó szakemberek. Tágabb értelemben azonban a település egész lakosságát pozitívan érinti az óvodafejlesztés. (leendő anyukák, apukák, nagyszülők, akik eddig nem voltak kapcsolatban az óvodával.)

A tevékenységünk során prioritásként kezeljük az esélyegyenlőség elvét, megteszünk mindent annak érdekében, hogy szolgáltatásunk hozzáférhetőségét javítsuk, hogy az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeit megteremtsük, és ezzel biztosított legyen a minőségi szolgáltatásokhoz való – kirekesztés nélküli – hozzáférés.

A projekt megvalósítása során a környezetvédelmi, fenntarthatósági és esélyegyenlőségi elvek érvényesítését szem előtt tartjuk.

További információ kérhető:

Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.

5600 Békéscsaba Szent István tér 10.

Telefon: 06 +36/66/510-133

E-mail: bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu

 

Vissza felülre